Uusimmat kirjoitukset

Pikakysely

Miten voisimme toimia COVID-19 aikana?

Tiedotus

Liikuntalomake löytyy liikunnallisen toiminnan alasivuna. käykää täyttämässä

YHTEISTYÖSSÄ:

THL on tarkentanut riskiryhmiä koronarokotuksia varten: lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes on ryhmässä yksi, tyypin 1 diabetes ryhmässä kaksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut priorisointilistan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille.

Priorisointi on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, ja se tukee Suomen koronarokotestrategiaa, jonka tavoitteena on vähentää koronavirustaudista johtuvaa elinvuosien menetystä ja kuolemia sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Listan laatimisessa on kuultu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR).
Nyt listatuista ryhmistä koronarokotetta tarjotaan ensin ryhmään 1 kuuluville, kuten esimerkiksi lääkehoitoista tyypin 2 diabetesta sairastaville. Tyypin 1 diabetesta sairastavat kuuluvat ryhmään 2.

Taustasairaudet jaettu kahteen ryhmään

Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Vakavan taudin riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

- Listan riskiryhmiin kuuluu muun muassa henkilöitä, joiden sairaus tai sairauden hoito heikentävät immuunipuolustusta, joilla on pitkäaikainen ja vakava sydän- tai munuaissairaus tai joiden krooninen keuhkosairaus jo itsessään vaikeuttaa hengitystä, toteaa THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Henkilöllä voi myös olla monta sairautta tai riskiä lisäävää ominaisuutta yhtä aikaa. Esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti ja lihavuus esiintyvät usein yhdessä. Sen sijaan verenpainetauti yksinään ei muutoin terveellä ihmisellä lisää merkittävästi vakavan taudin riskiä.

Taustasairaudet on jaettu listalla kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja toiseen vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.

Näistä ryhmistä koronarokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti.

- Listauksen tarkoituksena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä lääketieteellisen riskinarvion mukaan. Kun rokotusjärjestys pohjautuu vakavan taudin riskiin, rokotuksilla saavutetaan mahdollisimman suuri vaikutus. Käytettävissä olevalla rokotemäärällä pystytään estämään mahdollisimman monta vakavaa tautitapausta, Leino toteaa.

Taustalla kotimainen tutkimusaineisto

THL on selvittänyt riskiryhmien priorisointilistausta varten runsaan 45 000 koronavirustestissä positiivisen tuloksen saaneen henkilön taustasairauksia. Apuna on käytetty kotimaisten hoitoilmoitusrekisterien ja sähköisten reseptien tietoja. Näin tutkijat ovat voineet selvittää tiettyä tautia sairastavien, koronavirustartunnan saaneiden riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon ja verrata sitä niiden samanikäisten tartunnan saaneiden riskiin, joilla kyseistä sairautta ei ole.

Sellaisten harvinaisten sairauksien kohdalla, joista ei löydy riittävästi kotimaista aineistoa, on hyödynnetty kattavaa kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta.

Suomessa on linjattu, että koronarokotteita tarjotaan kaikille aikuisille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Nyt tehtyyn listaukseen on poimittu ne taustasairaudet, joiden tiedetään tutkimustiedon pohjalta voimakkaimmin altistavan vakavalle koronavirustaudille. Listan ensimmäiseen ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä ja toiseen ryhmään noin 630 000 ihmistä. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin.

Riskiryhmien koronavirusrokotusten priorisointijärjestys

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)
Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Vaikea uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40).
Lähde ja lisätietoja: THL:n verkkosivut 5.2.2021
Täydennys 10.2.2021: Katso THL:n yleisötilaisuus koronarokotuksista torstaina 11.2.2021 klo 17.30-18.30

Usein kysyttyä koronaviruksesta ja diabeteksestaOtsikko

Olemme koonneet verkkosivuillemme tietopaketin koronavirustaudista ja diabeteksesta. Jatkuvasti päivittyvä tietopaketti löytyy osoitteesta https://www.diabetes.fi/korona

Neuvontapuhelimemme palvelee poikkeuksellisesti joka arkipäivä klo 8-15, katso soitto-ohjeet tästä. Jos olet jäsen, voit soittaa myös vain jäsenillemme tarkoitettuun numeroon. Löydät numeron esimerkiksi Jäsenille-sivulta.

Diabetesliiton keskustoimiston henkilökunta Tampereella tekee nyt pääsääntöisesti etätöitä. Tavoitat meidät sähköpostitse ja puhelimitse kuten ennenkin. Puhelinvaihteemme numerossa p. 03 2860 111 palvelee arkipäivisin klo 9-13. Muistathan myös some-kanavamme; olemme aktiivisia Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Tresiba-insuliinille rajoittamaton erityiskorvattavuus 1.9.2018 alkaen

Lääkkeiden hintalautakunta on myöntänyt Tresiba®-valmisteelle (degludekinsuliini) rajoittamattoman erityiskorvattavuuden (100%) aikuisten, nuorten ja 1-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
 
Rajoittamaton erityiskorvattavuus on voimassa 1.9.2018 alkaen. Erityiskorvattavuutteen riittää jatkossa, että henkilölle on myönnetty normaali korvausoikeus diabeteksen insuliinihoitoon (Diabetes, insuliinihoito 103).

Tresiba® on pitkävaikutteinen perusinsuliini.

Humalog-valmisteiden KELA-korvattavuudessa muutoksia 1.10.2018 alkaen

Humalog 100 yksikköä/ml KwikPen ja Humalog 100 yksikköä/ml kynänsäiliö -valmisteiden KELA-korvattavuus päättyy 30.9.2018.

Näitä valmisteita käyttäviä kehotetaan ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai terveydenhuollon yksikköön ennen korvattavuuden päättymistä, jotta lääkityksen jatkuvuus voidaan turvata keskeytyksettä.

Humalog on pikavaikutteinen lispro-insuliini. Lispro-insuliinista on saatavilla biosimilaari nimeltä Insulin lispro Sanofi.

KELA-korvaus säilyy Humalog Junior KwikPenissä, Humalog 200 yksikköä/ml KwikPenissä ja Humalog-injektiopullossa.

Tyypi 2 diabeteslääkekorvaukset

Diabetesliitto vastusti voimakkaasti tyypin 2 diabeteslääkkeidenkorvausleikkauksia.
Edustkunta edellytti lakisa hyväksyessään, että hallistys seuraa tarkasti leikkausten vaikutusta diabeetikoille.
Auta liittoa tekemään tätä vastaamalla liiton kyseyyn miten alentuneet korvaukset ovat vaikuttanet sinun elämään.

Odotamme vastauksia kaikenlaisilta diabeetikoilta, jotka käyttävät insuliinin lisäksi tai pelkästään muita diabeteslääkkeitä kuin insuliinia.

Pääset kyselyyn tästä: https://www.diabetes.fi/yhteiso/vaikuttaminen/laakekorvaukset/kysely_laakekorvauksista

Kuinka hyvin tunnet tyypin 1 diabeteksesi?

Kokeile D1-avainta

Oletko tyypin 1 diabeetikko ja kaipaat ideoita omaan hoitoosi?
Kokeile D1-avaimen avulla, tunnetko tyypin 1 diabeteksen hoidon eri osa-alueita.
D1-avain on sähköinen omahoidon osaamisen arviointiväline tyypin 1 diabeteksesta sairastaville aikuisille. D1-avaimella selvität, kuinka hyvin tunnet diabeteksen ja omaa hoitoosi vaikuttavia asioita.

D1-avain löytyy osoitteesta https://www.diabetes.fi/d-opisto/d1-avain