Blogin uusimmat kirjoitukset

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tiedotus

Liikuntalomake löytyy liikunnallisen toiminnan alasivuna. käykää täyttämässä

YHTEISTYÖSSÄ:

Kuvateksti

Jalkaongelmat ovat yleisiä kaikenikäisillä, eivätkä välttämättä liity mihinkään sairauteen. Eniten jalkavaivoja aiheuttaa epäsopivat kengät joten jalkojenhoito on hyvä aloittaa kengistä. Kengän pitää olla oikean kokoinen ja istua hyvin, ja tämä koskee myös juhlakenkiä. Voit saada kenkäreseptin hoitohenkilökunnalta, jalkaterapeutilta tai jalkojenhoitajalta.

Diabeetikolle jalkavammoja syntyy herkemmin kuin muille ja riski saada infektioita jalkoihin on myös muita suurempi. Nämä aiheuttavat enemmän sairaanhoitopäiviä kun mikään muu diabeteksen komplikaatio. Tästä syystä omien jalkojesi hyvä hoito on tärkeä. Jalkaongelmille altistavaa alaraajojen neuropatiaa (hermovaurio) on 23-42 %lla  diabeetikoilla ja tukkiva ääreisvaltimotauti on noin 9-23 %lla. Myös sidekudosmuutokset altistavat jalkaongelmille. Jalkaongelmien vaaraa lisäävät sekä diabetekseen liittyvät tekijät (komplikaatiot ja huono hoitotasapaino) että paikalliset tekijät (sopimattomat jalkineet ja jalkojen puutteellinen hoito). (viite:Käypähoitosuositus)

Jalkojenhoito on sekä omahoitoa että tiimityötä. Omahoito on tärkeä ja päävastuussa olet sinä itse, hoitopaikalta saat ohjausta ja neuvontaa jalkojen perushoitoon. Jalkojen riskiluokitus tehdään vähitään kerran vuodessa hoitopaikalla ja hoito on sen mukaista. Kaavan riskiluokituksesta löydät täältä : (https://www.hyvinkaa.fi/globalassets/sosiaali--ja-terveys/terveyspalvelut/potilasohjeet-ja-lomakkeet/diabeetikon-jalkojen-riskiluokitus.pdf)

Hyvään omahoitoon kuuluu:

1.       Pesu ja kuivaus

2.       Jalkojen tutkiminen

3.       Kynsien hoito

4.       Ihon rasvahieronta

5.       Jalkavoimistelu

1. Pese jalat päivittäin kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa huolellisesti. Pesu vedellä riittää tai käytä mietoa pesuainetta, älä liota jalkoja. Kuivaa huolellisesti myös varpaanvälit.

2. Tutki jalkoja huolellisti joka päivä pesun ja kuivauksen jälkeen. Voit käyttää myös peiliä apuna kun tutkit jalkapohjiasi.Jos tuntoaisti on jo heikentynyt tämä on äärimmäisen tärkeää. Näin huomaat pienetkin vauriot ja estät niitten suurentumisen.

3. Lyhennä kynnet varpaanpään mukaisesti. Leikatessa tulee huomioida kynnen malli. Teräviä kulmia voi pyöristää varovasti kynsiviilalla. Voit myös lyhentää kynsia viilaamalla jo leikkaaminen on hankalaa. Kynsi on sopivan pituinen, jos sen reuna tuntuu, kun painat sormella kevyesti varpaan päästä.

4. Kuiva iho edistää kovettumien ja halkeamien syntyä. Kuiva iho tarvitsee päivittäistä hoitoa. Ihon kunnon mukaan voi käyttää kahta perusvoidetta, kevyempi ja rasvaisempi. Hiero voidetta erityisesti kovettumiin mutta myös kynsiin ja kynnen ympäristöön. Varpaanvälejä ei rasvata. Rasvahieronnan tarkoituksena on myös ylläpitää ja parantaa nivelten liikkuvuutta. Rasvahieronta sopii hyvin jalkavoimistelun alkuun. Muista että kovettumiin ei saa käyttää jalkaraspia tai viilaa.

5. Jalkavoimistelun tarkoituksena on tasapainoittaa lihasten toimintaa ja nivelten liikkuvuutta, ylläpitää ja parantaa jalkaterien toimintaa sekä elvyttää verenkiertoa.

a. Koukista ja ojenna nilkkoja venyttäen niin pitkälle kun voit 20 kertaa.

b. Pidä jalkapohjat lattiassa ja venytä varpaita suorina mahdollisimman pitkälle ja sitten harita niitä 10 kertaa. Auta sormilla jos varpaat ei tottele.

c. Poimi varpailla lattialta esim sukka 10 kertaa. Jos on vaivasenluu tai vasaravarpaita, älä tee tätä liikettä.

Sopivat kengät ja sukat kruunaavat omahoidon.

Tukisukkia ei kannata mennä ominpäin ostamaan, vaan ensin neuvotella lääkärin kanssa asiasta.

 

Diabetesliitolta saa ostaa oppaan nimeltä "Diabetes ja jalkojen omahoito" josta osa ylläoleva teksti on otettu.

HUS on julkaissut hyvän jalkojen omahoidon oppaan joka löytyy täältä:

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/endokrinologia/Documents/Diabeetikon%20jalkojen%20omahoito-opas.pdf

 

 

Kannattaa myös käydä säännöllisesti jalkojenhoitajalla tai jalkaterapeutilla, jotta ongelmat eivät kasva liian suureksi. Jalkaterapeutit ovat ammatitutkinnon (3.5 vuotta) suorittaneita ja jalkojenhoitajat ovat käyneet lyhyemmän koulutuksen (1 vuosi).  Molemmilla on valmius hoitaa diabeetikon jalkoja. Jalkahoitaja ei ole enää nimikesuojattu ja kuka tahansa voi käyttää nimikettä.  Seuraavalla listalla on lähialueen jalkaterapeutit.

Teimme myös listan koulutetuista jalkojenhoitajista joita voimme suositella.

 

 

Koulutetut jalkaterapeutit (AMK tutkinto):

 

Vihdin Fysio ja jalkaterapia

Jessica Järviniemi

Puh. 09-2222021

Katriinaperintie 2E

03100 Nummela

 

Jalkaterapia Päivi Laitinen

Puh. 0400-188786

Tuusulantie 1

03100 Nummela

 

Siuntion Kylpylä (Cumulus hotel Day spa)

Jaana Jokela

Puh. 030 6062870

Lapopirtintie 80

Siuntio

 

Jalkojenhoitajat:

 

Kauneus ja Hyvinvointikeskus Feel Good

Taina Vanhasaari

Puh. 0500 300493

Nahkurinkatu 10

08100 Lohja

 

Pirjo Rovio

Puh: 040 411 6931

Laurinkatu 48 B ( 4. kerros )

08100 Lohja


Hoitola Helmiperhonen

Puh:044 777 0860

 Suurlohjankatu 20

08100 Lohja

 

Mustion/Svartå Wellness Center /Mias Salong

Mia Grandell

Puh. 044 5113887

Salontie 224

10360 Mustio

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti