Perhekerhoon hinnalla millä hyvänsä

Lauantai 6.9.2014 - Marjo Tiitto-Kokkoniemi, Perhekerholaisen äiti

Arki meidän perheessä tarkoittaa monia, osin päällekkäisiäkin kalenterimerkintöjä. Otetaan nyt vaikka normi-keskiviikko. Meillä vanhemmilla on työt, jotka venyvät usein iltaan. Tyttären koristreenit alkavat viideltä ja 11-vuotiaalla D-pojallakin olisi futistreenit, jonne isä lähtee mukaan valmentajana. Aikataulusähellys ja säätäminen loppuvat kuitenkin siihen, kun joku huomaa kalenterista merkinnän: D-kerho. Se jyrää alleen kaiken muun – koristreeneissä käydään vain piipahtamassa ja futistreenit jäävät väliin. Äitikin karkaa kokouksesta autoon ja kaasuttaa Mäntynummen seurakuntatalolle.

Ai että miksikö D-kerho menee kaiken muun edelle? No, tässä muutama keskeinen syy:

1. D-puhe. Sairautta on takana jo kolme vuotta, ja sinä aikana olemme kouluttaneet monista läheisistä näppäriä D-osaajia. He eivät kuitenkaan osaa ns. puhua kanssamme samaa kieltä ja jakaa arjen iloja ja suruja samalla tavalla, kuin muut D-perheet. Perhekerhossa toisen kokemuksia ymmärtää puolesta sanasta ja saa vastakaikua omille jutuilleen. Ja nyt puhun vasta meistä vanhemmista.

2. Et ole yksin! Vertaistuki on sanana jotenkin korskea, mutta sitä perhekerho tarjoaa myös meidän D-pojallemme. Hän on koulunsa ja kaveripiirinsä ainoa diabeetikko, mutta perhekerhossa hän sulautuu joukkoon. Tai oikeastaan on yksi porukan tähdistä, syy siihen, että olemme osa tätä mukavaa joukkoa. Lapsilla, niin diabeetikoilla kuin heidän sisaruksillaankin, on kerhossa niin hauskaa keskenään, että kotiinlähtö on usein vaikeaa.

3. Modernia menoa. Meidän perhekerhon vetäjät ovat ihan huippua porukkaa. He kyselevät ja kuuntelevat kerholaisten ideoita ja toiveita tapaamisten sisällöistä ja tekevät utopistisetkin toiveet mahdollisiksi. Olemme tavanneet kerhoiltojen aikana laajasti diabeteksen asiantuntijoita, päässeet ihastelemaan ambulanssia ilman varsinaista hätätilannetta ja tehneet yhdessä kylpyläreissun. Ja tällä kaudella pääsemme tavallisten tapaamisten ohella viettämään sekä yhteistä liikuntapäivää että leffailtaa.

Jokainen perhe päättää itse, miten D:hen, uuteen perheenjäseneensä suhtautuu. Sairaus tuo mukanaan monia vaikeuksia, mutta myös hyviä asioita. Meille ehdottomasti suurin plussa on ollut tämä posse, samaa arkea elävät perheet. Siksi kalenterin D-kerho -merkintä on meidän perheen ajankäytön kingi.

Marjo Tiitto-Kokkoniemi
Diabeetikkolapsen äiti